Silmämelanooma -seurantakäynnit 1

Silmämelanooma -seurantakäynnit 1

Sädelevyleikkauksen jälkeen oli 4.3.2020 ensimmäinen seurantakäynti HUS:n silmäkasvainpoliklinikalla. Kovin hyvä kokemus se ei ollut ja sain kuulla aika ikäviä uutisia siitä leikatusta silmästä. Myönteisintä oli lähinnä se, että tuumori silmässä oli kutistunut joitakin millejä, eikä ainakaan kasvanut enää (kasvain oli suurentunut jopa 5 mm sen kahden kuukauden odottelun aikana ennen sädelevyhoitoa).

Leikattuun silmään oli osunut monenlaisia komplikaatioita. Silmänpaine oli pompannut jonnekin 40:een, silmään oli kehittynyt kaihi ja siinä oli myös verenpurkaumaa ja punoitusta jonkin verran. Itse asiassa lääkäri puhuikin, että silmä vaikuttaa jo sokealta.

Nämä erilaiset komplikaatiot olivat juuri sen säteilyttämisen seurauksia, eikä silmätipoista ollut tullut apuja. Silmätippa vaihdettiin uuteen valmisteeseen ja sitä oli käytettävä kolme kertaa päivässä.

Koska koronaepidemiaan liittyvät rajoitustoimet otettiin kohta sen käynnin jälkeen käyttöön, en mennyt HUS:iin ennenkuin 3.8.2020 seuraavan kerran. Sitä ennen tehtiin monia seurantakäyntejä ja jopa yksi leikkaus siihen silmään TYKS:ssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä