Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä

Oma hoitokokemukseni sädelevyleikkauksesta

Päätin siis valita sädelevyhoidon silmän suonikalvon syöpäni hoitomuodoksi. Maanantaina 3.2.2020 saavuin HUS:n Haartmaninkadun silmäsairaalaan tätä sädelevyleikkausta varten. Yleensä se leikkaus tapahtuu paikallispuudutuksessa, mutta minut nukutettiin, koska operaatio aiheutti minussa pelkoa. Sain myös rauhoittavan esilääkityksen. Minun tapauksessani sädelevyleikkaus kesti kaksi tuntia. Olin erittäin uupunut ja heikossa kunnossa fyysisesti sen leikkauksen jälkeen ja sain jäädä silmäsairaalaan osastohoitoon perjantai-iltapäivään saakka.

Torstaina 6.2. illalla minut vietiin sädelevyn poistoleikkaukseen ja minut nukutettiin myös silloin. Se olisi normaalisti 20 minuutin helppo operaatio, mutta minulle tuli komplikaatio leikkauksen aikana. Pulssini katosi hetkeksi, pyörryin ja minulle tehtiin painantaelvytys sekä annettiin Atropiinia ja viimein tilanne laukesi ja sädelevyn irrottaminen pystyttiin suorittamaan. 

Tämä komplikaatio oli kuitenkin sen verran vakava kardio-okulaarinen heijaste, että herättyäni leikkauksesta 3½ tunnin kuluttua minut kuljetettiin tunneleita pitkin HUS:n Tornisairaalaan heräämöön, jotta sydämeni tilaa voitiin tarkkailla perjantaiaamuun saakka. Tuolloin kardiologi antoi luvan siirtää minut takaisin silmäsairaalaan ja sain lähteä kotiin iltapäivällä. Selvisin säikähdyksellä siitä sydänhäiriöstä.

Sädelevyhoidosta tietoa yleisesti

Sädelevyhoito on tavallisin suonikalvosyövän sekä sädekehän melanooman hoitomenetelmä. Sen perusteella miten kookas tuumori on, erikoislääkäri HUS:ssa valitsee sopivan levyn sekä tarvittavan annoksen kasvaimen tappamiseksi. HUS:n Syöpäkeskuksen sädehoito-osaston fyysikko laskee hoitoajan pituuden sekä valmistaa levyn. Hoitoaika vaihtelee tapauksesta riippuen 1-14 vuorokauden välillä.

Levyn aktiivisuus eli säteilevän aineen puoliintumisaika, annoksen suuruus sekä tuumorin koko vaikuttavat hoitoajan kestoon. Säteilevä aine on joko rutenium tai jodi. Ruteniumisotoopit kiinnitetään hopeiseen ja jodi kullasta tehtyyn hoitolevyyn sen sisäpinnalle. Ruteniumia käytetään tavallisesti pienempien tuumorien hoitoon ja jodia kookkaampien kasvainten hoitamiseen (tuumorin korkeus yli 6 mm).

Sädelevy kiinnitetään tuumorin kohdalle silmän ulkopinnalle ompeleiden avulla. Yleensä sädelevyleikkaus ottaa aikaa noin tunnin. Potilas jää operaation jälkeen osastolle seuraavaan päivään asti. Ja tarvittaessa kauemmaksi aikaa, aina sädelevyn irrottamisoperaatioon asti.

Kotihoidossa sitten potilas käyttää silmätippoja (kahta eri valmistetta) leikatun silmän hoitoon. Kuukauden kuluttua potilas saapuu HUS:iin silmäkasvainpoliklinikalle ensimmäiseen kontrollikäyntiin, jolloin ultraäänilaitteen avulla tarkistetaan tuumorin tilanne (onko se jo hävinnyt tai edes pienentynyt  riippuen potilaan tapauksesta).



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke