Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Muihin elimiin (tyypillisimmin maksaan) levinnyt uvean melanooma eli silmän suonikalvoston melanooma on ollut kauan aikaa varsin toivoton potilaalle. Siihen liittyy huono ennuste (noin puolet potilaista kuolee keskimäärin 12-13 kuukauden kuluttua leviämisen löytymisestä) ja harvoja hoitovaihtoehtoja (etenkin jos leviäminen on laaja-alaista ja metastaaseja eli etäpesäkkeitä on runsaasti). Nyttemmin levinnyttä uvean melanoomaa sairastaville on tullut uutta toivoa itse asiassa kahdestakin uudesta lääkkeestä (toinen niistä on vielä kehitys- ja testausvaiheessa eikä siten ole saanut myyntilupaa).

Tebentafuspi (myyntinimi on Kimmtrak) on kuitenkin jo sekä USA:n FDA:n että EU:n EMA:n hyväksymä ja myyntiluvan saanut lääkeaine metastaattisen uveaalisen melanooman hoitoon.

Mutta jotta tuota lääkettä voisi edes antaa potilaalle on hänen HLA-tyypin oltava oikea (Suomessa potilaista noin kolmanneksalla on vaadittu HLA-tyyppi). Toisekseen jos potilaalla (kuten minulla) suonikalvoston melanooma on aggressiivisesti levinnyt ja mm. maksassa on metastaaseja (etäpesäkkeitä) runsaasti, ei potilas mitenkään merkittävästi hyödy tuostakaan lääkkeestä, saati parane.

Sitä paitsi tähän lääkkeeseen liittyy varsinkin hoidon alkuvaiheeseen merkittäviä sivuvaikutuksia, jotka saattavat olla jopa hengenvaarallisia ja potilaan on oltava sairaalahoidossa kolmen ensimmäisen annoksen antamisen ajan (suonensisäisesti). 

Potilaat, jotka saivat tätä lääkettä, selviytyivät 21,7 kuukautta verrattuna 16,0 kuukauteen selviytymistä vertailulääkettä saaneilla potilailla. Kyseisellä lääkkeellä hoidetut potilaat elivät keskimäärin 3,3 kuukautta ennen kuin heidän syöpänsä uusiutui, uusi melanooma ilmaantui tai he kuolivat, kun vertailulääkkeillä hoidetut potilaat elivät keskimäärin 2,9 kuukautta.

Kuitenkin EMA katsoi, että sen lääkkeen hyödyt ovat riskejä suuremmat ja että sille voidaan myöntää myyntilupa EU:ssa. Sitä voivat käyttää ne potilaat, joille se soveltuu ja jotka siitä hyötyvät. Tebentafuspi pystyy kuitenkin hyvin toimiessaan pidentämään melkoisesti potilaan elinaikaa verrattuna muihin hoitoihin. Tebentafuspin hyväksyminen edustaa suurta paradigman muutosta metastaattisen uveaalisen melanooman hoidossa ja tarjoaa ensimmäistä kertaa toivoa niille potilaille, joilla on tämä aggressiivinen syövän muoto.

Täydellisen tai osittaisen hoitovasteen sai 9,1 % lääkettä saaneista potilaista ja 4,8 % vertailuhoitoa saaneista potilaista. Fimean mukaan tuloksia voidaan pitää suuntaa antavana arviona ko. lääkkeen vaikutuksista Suomessa usein käytettyihin hoitoihin verrattuna.

Fimean ja Helsingin yliopiston asiantuntijoiden analyysissa tebentafusbista todetaan seuraavaa:

"Levinneen silmän suonikalvoston melanooman hoitoon ei ole vakiintunutta hoitoa....
Tutkimuskirjallisuudessa julkaistujen tulosten ja yhteenvetojen perusteella vaikuttaa siltä, että levinnyttä suonikalvoston melanoomaa sairastavista noin puolet on vuoden kuluttua elossa, eikä käytössä olevien hoitojen välillä ole havaittu eroa tässä suhteessa. Tebentafuspin vaikutusmekanismi on erilainen kuin nyt käytössä olevilla lääkkeillä, ja se on ensimmäinen systeeminen hoito, jonka on osoitettu pidentävän suonikalvoston melanoomaa sairastavien elossaoloaikaa toiseen aktiiviseen hoitoon verrattuna."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä