Stressinhallintaa

Stressinhallintaa

Hyviä keinoja hallita stressiä ovat:

1. Rentoutuminen sopivilla keinoilla.
2. Puhuminen ongelmista ja vaikeuksista muiden kanssa, vertaistuki, asioiden ja tunteiden  jakaminen puhuen ja kirjoittaen.
3. Elämäntilanteensa hyväksyminen etenkin silloin kun elämänosa ja -muutos on pysyvä.

Ei kannata ns. potkia tutkainta vastaan ja kapinoida, jossitella tai etsiä syyllistä tai kuluttaa energiaa todellisuuden ja tosiasioiden vastustamiseen. Kun ei se todellisuus, muodostunut uusi elämänosa ja tosiasiat elämässä muutu eivätkä ne katoa, vaikka miten paljon kapinoisi, vastustelisi ja olisi katkera sekä tyytymätön elämäntilanteeseensa.

Stressiä voi hallita ja vähentää kun tunnustaa ja hyväksyy tosiasiat: tämä (eli minun kohdallani silmän puuttuminen, silmäproteesi ja sen käsittely, syöpä ja sen hoidot) on nyt ja vastedes minun todellisuuttani, minun elämän tosiasioita ja ns. uusi normaali. Voin hakea tästä kaikesta jotain myönteistä ja kiitollisuuden aiheita, keskittyä löytämään edelleen elämässäni olevia hyviä, myönteisiä asioita, ilon ja kiitoksen aiheita. Keskittyä vaalimaan sisäistä rauhaa, levollisuutta, tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja elämäniloa sekä elämänmyönteisyyttä. Kun kerran elämä on enemmän kuin vain jokin sairaus tai muu ongelma.

Yksisilmäisenäkin elämässäni on paljon hyvää, ilon, onnen ja kiitoksen aiheita ja kuten silmäproteesin tekijäkin minua kehuu, olen ammattilainen proteesin käsittelyssä ja asiat menevät mallikkaasti. Ja tämä nykyinen syöpähoitokin (sädehoito TYKS:ssa silmäkuopan alueelle) on mennyt tosi hyvin jo puoliväliin asti ja tuntuu suorastaan ihan kivalta, helpolta hoidolta.

Pystyn edelleen ihan hyvin tekemään monia asioita ja pyörittämään itsenäisesti, omatoimisesti arkeani. Ruokakin maistuu normaalisti ja moni asia menee aikalailla samaan malliin kuin kahden silmän kanssa ja ennen tätä syöpäsairautta, mutta toisissa asioissa on vaikeuksia ja haittaa puutteellisen syvyysnäön tähden.

Voin valita joka päivä olevani rauhallinen, tyytyväinen, myönteinen, kiitollinen, jopa onnellinen ja keskittyä tekemään asioita, joista tykkään ja joita edelleen pystyn tekemään ihan hyvin - ja jotka antavat tyydytystä ja mielekkyyttä elämääni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä