Silmämelanoomani alku -faktoja

Silmämelanoomani alku -faktoja

Taipaleeni silmämelanooman kanssa alkoi vähitellen syksyn 2019 aikana. Elo-lokakuussa aloin kiinnittää huomiota siihen, että vasemman silmäni valkuainen näytti oudolta. Siinä oli voimakasta, erilaista verisuonitusta, jollaista ei ollut esiintynyt koskaan ennen. Vasen silmä näytti siltä osin erilaiselta kuin oikeanpuoleinen silmä. 

Ihmettelin tätä asiaa pari kolme kuukautta ja vaikka mitään muita oireita tai tuntemuksia en havainnut niin päätin mennä varmuuden vuoksi silmälääkärin vastaanotolle. Pääsin paikalliselle silmälääkärille 3.11.2019 ja aikansa tutkittuaan hän totesi, että vasemman silmän verkkokalvon päällä näkyy iso täplä ja sinulla taitaakin olla silmämelanooma. Juuri enempää hän ei kommentoinut, mutta itse koin pienen shokin että mitä ihmettä tämä on. Lääkäri teki samalla istumalla kiireellisenä lähetteen TYKS:n silmäpoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin ja sainkin ajan TYKS:iin jo seuraavalle viikolle.

TYKS:ssa silmiäni tutkittiin paljon ja erikoislääkäri vahvisti paikallisen silmälääkärin epäilyn: minussa todettiin silmämelanooma. Mutta ei tämä asia sillä valmiiksi tullut, vaan TYKS:n silmäpoliklinikka lähetti minut vielä tarkempiin tutkimuksiin HUS:iin Haartmaninkadun sairaalan silmäkasvainpoliklinikalle Helsingin Meilahdessa. 

HUS:iin pääsin erikoislääkärin vastaanotolle 3.12.2019 ja käynti kesti yli kaksi tuntia, kun erikoislääkäri tutki silmääni monin eri laittein, myös ultraäänellä. Erikoislääkäri vahvisti TYKS:n diagnoosin: vasemmassa silmässä on tarkemmin määritettynä silmän suonikalvon syöpä. 

Erikoislääkäri totesi myös, että tuumori on niin suuri ja sijainniltaan vaikea ihan näköhermossa kiinni, että tehdäänpä niin tai näin hoidollisesti on lopputuloksena sen silmän näkökyvyn menetys jollain aikataululla pysyvästi. Siksi, että näköhermo tulee kuolemaan.

Hoitovaihtoehtoja erikoislääkäri esitteli kaksi: silmän poistaminen kokonaan (jolloin tietysti näkökyky katoaa välittömästi siitä silmästä) tai hoitaminen sädelevyleikkauksella. Mutta vaikka sädelevyleikkaus tehtäisiin, ei se pelasta näkökykyä, koska säteily tappaa näköhermon, sillä sädelevyä ei voi niin sijoittaa, että sen säteily ei osuisi myös näköhermoon.

Lääkäri sanoi myös, että tein fiksusti, kun lähdin silmää tutkituttamaan noin lievien oireiden tähden. Vaikka siltikin tuumori oli ehtinyt kasvaa jo melkoisen suureksi, kaiketi ainakin parin vuoden ajan ja mitään havaittavia merkkejä näyttämättä.

Sain viikon aikaa sulatella näitä tietoja ja tehdä päätöksen kumpi hoitotapa toteutetaan. Viikon kuluttua erikoislääkäri soitti ja kerroin melkoisen harkitsemisen ja pohtimisen jälkeen päätyneeni siihen, että kokeillaan hoitaa syöpää sädelevyleikkauksella. Erikoislääkäri sanoi, että tein viisaan päätöksen ja hän jatkoi, että saan elää normaalisti leikkaukseen asti kaikessa rauhassa ja leikkaus tapahtuu joskus vuoden 2020 puolella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä