Silmämelanooman syyt

Silmämelanooman syyt

Ensimmäisiä kysymyksiäni diagnoosin ja jo epäilyn perusteella oli, että mikä on silmämelanooman syy tai aiheutinko sen itse jollain väärällä teolla. Alussa ihmettelin, että miten minulla voi mitään melanoomaa olla kun en makaa auringonpaisteessa ja ole muutenkaan paljon ulkona kesäsäässä Auringon alla. Olen myös huomannut, että monilla on virheellisiä käsityksiä silmämelanooman syistä. He sekoittavat sen tutumpaan ihomelanoomaan.

TYKS:ssa tämäkin asia selvisi. Silmämelanooma ei liity mitenkään auringonvaloon eikä auringonvalo ole silmämelanooman syy. Tämä syöpä voi iskeä, vaikka ei olisi ikinä ollut auringonpaisteessa. 

Eräs kaverini arveli syyksi sitä, että katselen paljon tietokoneiden näyttöjä ja älypuhelinta niin ne ovat pilanneet silmän ja aiheuttaneet tämän syövän. Mutta tuokin teoria oli virheellinen ja aiheeton. TYKS:ssa erikoislääkäri tyrmäsi tuon selityksen ja sanoi, että ICT-laitteiden näyttöjen katselu (vaikka käyttäisi niitä paljon) ei aiheuta silmämelanoomaa. Toki silmät voivat rasittua jos näyttöjä tuijottaa pitkään ja paljon, mutta se on eri asia, eikä liity silmämelanoomaan.

TYKS:n silmäpoliklinikalla selitettiin, että mikään asia, jonka olen tehnyt tai jättänyt tekemättä ei ole syy sairastumiselleni silmämelanoomaan. Tämä syöpä ei ole minun syy eikä kenenkään syy, vaan kyseessä on lähinnä huono onni, että se syöpä minuun iski. 

Toki on riskitekijöitä kuten yli 50 vuoden ikä, sinisilmäisyys ja vaaleahiuksisuus ja noista riskitekijöistä minulla on kaksi.

Silmän suonikalvosyöpää voi aiheuttaa myös geneettinen harvinainen virhe. Kyseisen geenivirheen varalta minulta otettiin HUS:ssa DNA-näyte.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuksellisia pohdintoja - silmämelanooma

Silmän suonikalvoston melanooma - uusi lääke

Sädelevyhoito -silmän suonikalvon syöpä